Forcit Group stärker sin position som en modern teknologiexpert genom att förvärva ett globalt programvaruföretag från Portugal

FORCIT Group, en mångsidig nordisk expert inom sprängmedels- och brytningsindustrin, förverkligar sina mål gällande tillväxt och internationalisering. Företaget, som startade sin verksamhet 1893 i Hangö, Finland, har under sin nästan 130-åriga historia vuxit från en liten lokal produktionsanläggning till en teknologikoncern i världsklass inom sina affärsområden. Koncernens affärsverksamhet omfattar civila sprängämnen samt till dem hörande moderna teknologi- och servicekoncept, system för försvarsindustrin och omfattande konsulttjänster för omgivningspåverkan inom byggbranschen. Forcit meddelade idag att det har tecknat ett avtal med O-Pitblast Ldas ägare om att förvärva O-Pitblast Lda.

Koncernen, som satsar stort på teknologi och digitalisering, förvärvade ett portugisiskt programvaruföretag, O-Pitblast Lda, vars globala verksamhet kommer att integreras i Forcits verksamhet senast under juni månad. Efter transaktionen har Forcit som koncern redan nästan 500 anställda i Finland, Sverige, Norge och nu också i Portugal.

”Förvärvet stöder inte bara våra tillväxtmål utan stärker också vår position på vår hemmamarknad. Vi har utvecklat våra system och uppnått många av våra mål inom digitalisering. Ett stort tack för dessa prestationer går till O-Pitblast-teamet, som vi har samarbetat med i flera år. Detta är ett naturligt steg som möjliggör för oss att slutföra den sömlösa integrationen mellan system och den mest omfattande helhetslösningen för optimering av brytning. Fusionen kommer att gynna både nuvarande kunder i Norden och partners runt om i världen som har valt programvaran”, säger Tomi Kouvonen, VD för FORCIT International Ltd.

O-Pitblast Lda är ett programvaruföretag som grundades 2016 och som har snabbt vuxit till en betydande global aktör inom övergripande digital planering och optimering av brytningsprocesser. Kontinuerlig och innovativ produktutveckling har från början varit en central del av företagets verksamhetsprinciper, och framgången har möjliggjorts av en stark tro på sin egen produkt och expertis. O-Pitblast Lda kommer att fortsätta att fungera som ett oberoende dotterbolag, som en del av de internationella civila sprängämnesfunktionerna.

Detta är ett välkommet steg i utvecklingen och en verklig vitamininjektion för vår verksamhet. Jag tror att genom att investera i digitalisering kommer våra kunder att uppleva oöverträffade fördelar i processer och, viktigast av allt, i säkerhet och effektiv resursanvändning. Vårt strategiska mål är att skapa den bästa kundupplevelsen och vara branschledare inom hållbarhet. Med detta företagsförvärv kommer vi att stärka vår förmåga att nå dessa mål. O-Pitblasts innovativa och lättanvända lösningar samt djup expertis inom digitala brytningstjänster, kombinerat med Forcits nästan 130 års erfarenhet, bildar en mycket tuff kombination och öppnar genuint de globala marknaderna för vår expertis”, kommenterar FORCIT Groups VD Joakim Westerlund.

Transaktionen förväntas träda i kraft under försommaren2021, då de sedvanliga villkoren för transaktionen är uppfyllda.

Besök O-Pitblasts webbsida: https://o-pitblast.com/